Koti-isä

1.11.2017 minusta tuli koti-isä, KYLLÄ luit ihan oikein koti-isä. Olen ollut vuodesta 2009 kiinni töissäni lähestulkoon joka päivä ja melkein ympäri vuorokauden. En muista edes pitäneeni lyhyttä lomaa ilman työsähköpostia ja työpuheluita. Nyt olen kotona Emilin kanssa ei työpuheluita, ei työsähköposteja eikä asiakastapaamisia. Voin sanoa, että ensimmäisten päivien kokemuksella tämä tuntuu paremmalta kuin osasin kuvitella.
Alusta asti oli selvää, että kun Emil syntyy niin jossain vaiheessa jään Emilin kanssa pidemmäksi pätkäksi kotiin. Minulle on tärkeää rakentaa läheinen suhde poikaani heti pienestä pitäen, mutta ennen kaikkea koen sen olevan Emilille oikeus luoda läheinen tiivis suhde myös isäänsä jo vauva ajoista asti. Alkuun ajatus oli jäädä kotiin Emilin kanssa hiukan myöhemmin, mutta kun pojan nopeaa kehitystä seurasi niin yhtäkkiä tajusin sopivan ajan olevan nyt eikä myöhemmin.
Liike-elämän kielelle käännettynä, olen ottanut vastaan uuden position. Se on kaikista positioistani haastavin. Varmasti haastavampi kuin mitä saatan kuvitella. Rahallisesti siitä maksetaan huonosti, mutta henkisenä omaisuutena mitattuna, ei mistään työstä ikinä voi tienata yhtä hyvin. Lisäksi positio on erittäin mielenkiintoinen. Pääsen perehdyttämään uutta tulevaisuuden tekijää ja yhtiökumppania lähes heti sopimuksen sainauksesta lähtien. Tämä tekijä ei ole mikä tahansa työvoimamarkkinoilta avoimella haulla löydetty yksilö vaan täsmähakuna juuri tähän tehtävään luotu yksilö. Minulle on tärkeää, että saan perehdyttää tämän tulevaisuuden tekijän ja uuden yhtiökumppanin tulevaan tehtäväänsä alusta alkaen tasapuolisesti toisen yhtiökumppanini kanssa ja koen että uudella tulokkaalla on oikeus päästä perehtymään tulevaan tehtäväänsä molempien yhtiökumppaneiden kanssa tasapuolisesti mahdollisimman laajan perehdytyksen varmistamiseksi.
Olen totta kai jossain vaiheessa raskautta myös pohtinut, että miten koti-isyys vaikuttaa työuraani. Olenhan viimeiset 8 vuotta panostanut paljon työurani kehitykseen ja pyrkinyt jatkuvasti uralla eteenpäin. Urakehityksessäni yhtenä punaisena lankana on ollut päästä kokemaan erilaisia tehtäviä erilaisilta aloilta. Tavoitteena on ollut oppia uutta päivittäin sekä yrityksen eri toiminnoista kuten myös eri aloista, mutta ennen kaikkea oppia tuntemaan uusia ihmisiä. Eräs ihminen joka oli urani alkuaikoina vahvasti tukenani, sanoi ainaIhmiset tämän maailman tekevät”. Se on yksi tärkeimmistä ohjenuoristani urallani. Pohtiessani uraani ja koti-isyyttä ei missään vaiheessa mietteissä ollut onko koti-isyys huono asia uralleni vaan ennemmin miten voin kehittyä koti-isyyden aikana ihmisenä ja hyödyntää sitä urallani. Nyt muutamien päivien jälkeen voisin listata jo monia asioita joilta osin tulen kehittymään koti-isyyden aikana ihmisenä, mutta niistä kerron myöhemmin.
Yritän aina pohdintojeni lisäksi hiukan kertoa, mitä me olemme Emilin kanssa näinä päivinä tehneet, jotta meillä on omien pohdintojeni lisäksi myös konkreettisia muistoja päivien arkisista seikkailuista. Ensimäisten päivien aikana päivän ohjelma on koostunut pääosin harjoittelusta koti-isyyden arki rutiineihin. Milloin syödään, milloin nukutaan, onko vaipan vaihtoaika ja mitä ehtisin tehdä kun Emil nukkuu. Lisäksi olemme käyneet Tiinan eli puolisoni ja Emilin äidin kanssa lounaalla keskustassa, ettei meistä tule ihan mökkihöperöitä. Lopuksi on tunnustettava, olen myös hoitanut keskeneräisiä työasioita Emilin nukkuessa päiväunia. Minulle hoitamani asiakkuudet ja yhteistyö kuviot Secton asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa on ollut tärkeää hoitaa hyvin aina ja sen vuoksi halusin muutaman keskeneräisen casen hoitaa loppuun myös jäätyäni isyyslomalle. Nyt ne ovat kuitenkin hoidettu ja tästä edespäin keskityn päivät täysin Emilin kanssa koti-isäilyyn.
Mukava kun käytit hetken päivästäsi lukemaan ajatuksiani. Toivottavasti kirjoitus herättää ajatuksia myös sinussa.

2 vastausta artikkeliin “Koti-isä”

 1. Ihana kuulla että olette Tiinan kanssa päätyneet tällaiseen ratkaisuun. Mun mies ilmoitti minulle jo raskauden edettyä noin puolitiehen että ”minä aijon sitten käyttää osan vanhempainvapaista ja käyttää kaikki minulle suotu isyysvapaa, haluan antaa mahdollisuuden meidän tulevalle vauvalle luoda suhde minuun ja toisin päin”.. Tähän ei sitten paljon sanota vastaan 🙂 Enkä olisi kyllä halunnutkaan.

  Kun Walter oli ihan pieni vauva, mä sanoinkin monelle että mulla on välillä tosi outo fiilis, jos mieheni pystyisi imettämään, hän hoitaisi varmasti myös sen. Kaiken muun hän oikeasti handlas paremmin kun osasin itse ikinä kuvitella, saatikka toivoa! Mikon sitoutuminen isyyteen täysin mahdollisti myös mulle sen että mä pystyin toteuttamaan itseäni ja omia unelmia vaikka olikin pieni vauva, se mahdollisti muun muassa sen että jatkoin yhteiskunnallista vaikuttamista sekä kunnassa että eri yhtiöissä ja säätiöissä. Meidän Walter oli vain kolme kuukautta kun lähdin ruotsiin hallituksen kokoukseen.. Aika moinen rumba saada se toimimaan meille mutta mieletön äidinmaidon pumppaaminen, henkinen valmistautuminen ja sataviiskyt prosenttinen luotto kumppaniin teki sen oikeastaan aika helpoksi. Ja teki hyvää paitsi minulle niin sekä pojalle että miehelle. Samalla mä myös näytin että luotan mieheeni ja häneen isyyteen täysin.

  Mä palasin töihin Walterin ollessa 10 kk ja silloin Mikko jäi kotiin hoitamaan poikaa ja kotia. Noin kuukausi sitten mieheni palasi töihin ja Walter aloitti päivähoidon. Ja mies sanoo että nämä kolme kuukautta oli hänen elämänsä parasta aikaa! Hän oppi, paitsi tuntemaan poikaa paremmin niin myös itsensä ja omia arvoja ja toiveita.

  He muodostivat aivan omanlaisen suhteen ja heillä oli ihan omat jutut ja rutiinit, ne eivät kuulleet äidille eikä kenellekään muulle. Ne oli heidän omaa aikaa ja omat jutut. Sitä aikaa ei kukaan muu voi ymmärtää eikä kuulukaan!

  Nauti Emilistä ja teidän yhdestä ajasta. Jään mielenkiinnolla seuraamaan teidän yhteistä arki-elämää 🙂

  Elin

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s