Secto Automotive – menestystä 10 vuotta

Secto Automotive Oy on ehdottomasti yksi 2000 -luvun kovimpia kotimaisia kasvutarinoita yritysmaailmassa. Olen ehdottomasti ylpeä työnantajastani sekä onnellinen saadessani työskennellä ja kehittyä osana tuota mahtavaa organisaatiota. Työskentelen Sectossa avainasiakkuuspäällikön tittelillä vastaten siitä, että asiakkaideni tarpeet yritysautoiluun liittyen toteutetaan heidän vinkkelistä parhaalla mahdollisella tavalla. Lisäksi tavoitteeni on tietysti kasvattaa asiakassalkkuani sekä vastata meidän Pohjois-Suomen sidosryhmäsuhteista. Ja tarkennuksena, tällä hetkellä olen siis edellä mainituista tehtävistä vanhempainvapaalla, koti-isänä.
Secto on perustettu vuonna 2007, se työllistää tällä hetkellä yli 70 henkilöä. Pääkonttori on Porvoossa ja toinen toimipiste Espoossa. Vuonna 2016 tapasimme asiakkaamme noin 3000 kertaa, joimme kahvia noin 5000 litraa, lähetimme noin 400 000 mailia, hajotimme yli 20 puhelimen näyttöä, puhuimme puhelimeen noin 500 000 minuuttia ja saavutimme liikevaihtoa 141 miljoonaa euroa, sekä osalle vatsahaavan kahvin juonnista. Samana vuonna Secto oli Kauppalehden -listauksessa Suomen 13. nopein kasvaja. Annualisoitu kasvu yrityksen alusta alkaen yli 40 % per vuosi. Kipparina eli toimitusjohtajana toimii Ville Alanen. Omistajina Sentica Partnersin hallinnoima Sentica Buyout IV -rahasto, perustajat ja noin 30 henkilöstö osakasta. Siinä kovia faktoja Sectosta. Kakkien esittämieni lukujen kehitystä vuonna 2017 en ole tarkistanut, mutta tärkeintä lienee, että liikevaihto ja tulos ovat erinomaisessa kasvuvauhdissa tänäkin vuona. Tilinpäätös kertokoon tarkemmin.
Tarinana Secto on hyvin mielenkiintoinen. Lyhyt tarina yrityksen perustamisesta. Perustajista Matias ei pitänyt leasingkentän autokeskeisyydestä. Hänen mielestään leasingfirmojen tulisi keskittyä asiakkaiden liikkumistarpeiden täyttämiseen ei ajoneuvoihin. Sen pohjalta hän laati eräänä päivänä liiketoimintasuunnitelman autoleasingfirmasta. Hän soitti hänelle entuudestaan tutuille Ronille ja Maxille kertoen ideastaan. Matias työskenteli tuolloin rahoitusalalla, Roni asui Ruotsissa ja hänen firmansa toi sieltä autoja Suomeen ja Max taas työskenteli Veholla uusien autojen yritysmyynnin parissa. Matiaksen kerrottua Ronille ideasta innostui hän heti ideasta, sanoi lähtevänsä mukaan ja alkoi suunnitella muuttoa Suomeen. Max taasen sanoi puhelimessa Matiakselle, tämän olevan huonoin idea mitä hän on kuullut. Kuitenkin muutaman viikon keskustelun jälkeen Max innostui lähtemään mukaan tähän surkeaan ideaan. Siitä se lähti. Alku taipaleella oli pajon värikkäitä vaiheita joita aina uuden yrityksen alkutaipaleelle kuuluu. Jätettäköön ne tarkemmin kerrotaviksi perustejille omissa elämänkerroissaan. Alusta alkaen kuitenkin yrityksen kasvuvauhti on ollut kova ja kulma kerroin jyrkkä, mutta silti paketti on pysynyt erinomaisesti hallinnassa ja koko kasvuaika on menty positiivisen tuloksen saattelemana.
Yhtiön ensimmäisestä vuodesta alkaen Secto on kasvanut vuosi vuodelta. Yksi tärkeimpiä kasvutekijöitä on ollut Secton henkilöstö. Sectoon on valikoitunut kasvava joukko huippu tyyppejä. Avoimia rekryjä on alkanut tulla vasta viime vuosina, siihen asti kaikki työntekijät ovat tulleet kaverin tai toisen työntekijän suosituksella. Sen lisäksi, että tämä huippu porukka tekee mieletöntä tulosta vuodesta toiseen, muodostaa se uniikin työilmapiirin jota kehutaan vuolaasti jokaisessa yhtiön kokoontumisessa. Kutsumme sitä Sectolaisuudeksi. Toinen minun mielestä Secton menestykseen vaikutukseltaan suuri oivallus on ollut etsiä markkinoilta asiakkaita, joita se pystyy parhaiten palvelemaan. Niin ajatelkaa kuinka yksinkertaista, mutta ei ollenkaan niin itsestään selvää. Liian usein yritykset eivät tunnista tai eivät keskity tarpeeksi tunnistamaan heille sopivaa asiakaskuntaa, vaan käytetään energiaa myös itselle sopimattomien asiakkaiden tavoitteluun. Kunnes vasta liian myöhään huomataan, ettei asiakas saakkaan meistä sitä hyötyä mitä olemme myymässä ja näin ollen ei ole meille potentiaalinen asiakas. Lisäksi Secto on onnistunut tarjoamaan asiakkailleen kokoajan asiakkaiden tarpeiden mukaan kehittyviä työkaluja yritysautoiluun sekä nykyään myös työkone puolella. Niin Sectolla kuin monella muullakin menestyvällä yrityksellä on keskiössä yksi asia, asiakas. Asioita ja palveluita tehdään aina siltä kantilta, mitä asiakas tarvitsee. Ei koskaan mietitä mikä olisi helpoin tapa tehdä jokin ja sitten myydä sitä asiakkaalle vaan kysytään, mitä asiakas tarvitsee ja kehitetään se. Monesti tulee asiakkaalle sanottua, että teemme omasta elämästämme monimutkaista ja työlästä, jotta voimme tehdä teidän asioistanne helpompia. Ja se ei ole tässä tapauksessa vain mainoslause vaan pitää useimmiten pakkansa. Usein asiat ovatkin edenneet aivan päin vastaisessa järjestyksessä kuin oppikirjoissa neuvotaan tekemään ja suurimmassa osassa yrityksiä tehdään. Eli ensin on kehitetty palvelu asiakkaan tarpeeseen, ja kun se on jo asiakkaan kanssa sovittu, niin on alettu kehittää prosessia. Tämän jos jonkin voi sanoa olevan asiakaslähtöistä. Toki joskus siinä on myös epäonnistuttu, mutta ne lienee osa kasvutarinaa. Tästä kokeilemisesta ja riskien ottamisesta on kirjoittanut hyvän kirjoituksen Secton blogiin kollegani Secton talousjohtaja Ville Kujansuu. Käykäähän sieltä lukemassa lisää tästä aihesta, linkki alla.
https://www.secto.fi/hub/sananvuoro/10-vuotta-ideointia/
Nyt 2017 Secton tarina on jatkunut 10 vuotta ja tätä juhlittiin isolla porukalla Porvoossa Haikon Kartanossa. Juhlat olivat erittäin hienosti järjestetty. Pukukoodina oli tumma puku tai smokki. Ohjelmassa oli kättely, kuvaus, neljän ruokalajin illallinen pöytiin tarjoiltuna, juhlapuheita, live musiikkia ja ennen kaikkea mukavaa yhdessä oloa. Me osallistuttiin juhlaan Tiinan kanssa. Minulle juhlasta teki erityisen mukavan se, että olin ollut jo muutamia viikkoja kotona Emilin kanssa enkä ollut nähnyt työkavereitani hetkeen. Tapasin uusia kollegoitani, joita oli muutamassa viikossa tullut neljä. Ja tietysti oli todella mukavaa viettää iltaa Tiinan kanssa ihan aikuisten kesken. Ja viimeisenä muttei vähäisimpänä pääsin kuulemaan kollegoiltani kuittailua ja antamaan osani takaisin heille. Meillä on töissä myynnin keskuudessa tietynlainenvittuilu kulttuuri”. Meillä onkin todettu monesti, että vittuilu on välittämistä. Tähän liittyen olen saanut jonkin verran kuittailua töissääitiyslomastajakoti-äitiydestä”, kateellisten panettelua. Sanoinkin ystävälleni Kallelle juhlissa, että ainoa asia mitä on toistaiseksi töistä ollut ikävä, on päivittäinen vittuilu kun Emil ei vielä osaa vittuilla. Kalle totesi siihen, ettäälä huoli jos Emil on isäänsä tullut niin ei siihen kauaa mene kun hän oppii”.
Oli mukava huomata työkavereiden kanssa jutellessa kuinka moni oli tutustunut ja lukenut blogiani. Ehkä se herätti minussa jonkin näköistä välittämisen tunnetta, vaikka en ollut töissä niin kollegani olivat kiinnostuneita miten minulla menee. Siitä saimme aikaiseksi monta hyvää keskustelua. Minulle on tietysti ollut erittäin tärkeää se, että ilmoitettuani jääväni puoleksi vuodeksi Emilin kanssa kotiin suhtauduttiin siihen todella hyvin työpaikalla. Päätöstäni arvostettiin ja asiat järjestyivät sujuvasti siksi ajaksi kun olen poissa. Mahtavat kollegani hoitavat asiakkaitani vähintään yhtä hyvin kuin minä ja muut vastuut jaettiin sopiville henkilöille. On ilo huomata, miten asiat voidaan positiivisesti ajatellen hoitaa hyvin ja joustavasti työnantajan suunnalta, vaikka kyseessä on työnantajalle tietyllä tapaa epämiellyttävä tilanne kun yksi osa orkesteria hyppää hetkeksi syrjään. Tässä olisi varmasti monella työnantajalla oppimisen paikka. Työntekijä voi olla hyvä työntekijä vaikka haluaakin viettää lapsen saannin jälkeen muutamia kuukausia kotona tutustumassa perheen uuteen tulokkaaseen, oli kyseessä sitten isä tai äiti. Se vaatii aina pieniä erikoisjärjestelyitä yrityksessä, mutta jos mietimme sitä tärkeyttä lapsen ja vanhemman suhteen kehittymiseksi ovat nämä työhön liittyvät erikoisjärjestelyt mikroskooppisen pieniä. Toki pienemmissä työyhteisöissä tällainen pois jäänti saattaa kuormittaa muita työntekijöitä jos ei tilalle hankita lisäkäsiä. Silloin helposti syntyy katkeruutta poissa olevaa kohtaan. Sen vuoksi onkin tärkeää, että asiat voitaisiin järjestellä hyvissä ajoin ennen muutosta. Ja taas sen edellyttämiseksi on tärkeää, että työpaikalla vanhempainvapaisiin suhtautuminen on myönteistä, jolloin työntekijät uskaltavat ilmoittaa asiasta ajoissa ja näin ollen erikoisjärjestelyt on helpompi toteuttaa. Asioita pitäisi aina pystyä katsomaan hiukan laajemmalla linssillä. Meillä nuorilla aikuisilla on työuraa jäljellä ties kuinka monta vuotta, riippuen eläkeikä uudistuksesta, mutta lapsemme kasvavat isoiksi vain yhden kerran. Liian usein kuulee sanottavan, että harmittaa jälkikäteen kun en ollut enempää kotona kun lapset kasvoivat. Eli tässäkin kohtaa on annettava työnantajalleni Sectolle lisäpisteet hyvästä suhtautumisesta isyyteeni ja vanhempainvapaaseeni.

Onnittelut vielä kerran Secto Automotivelle ja koko sen henkilöstölle hienoista saavutuksista 10 vuoden aikana. Tarina jatkuu ja uskallan väittää, ettei tämä firma jää seinäruusuksi jatkossakaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s