Asuntosijoittaminen Isibusineksen silmin

Minä olen ollut jo pitkään kiinnostunut asunto- ja kiinteistösijoittamisesta. Tavoitteeni kirjoittaessani asunto- ja kiinteistösijoittamisesta tänne blogiin on, että joku innostuisi asunto- ja kiinteistösijoittamisesta kertomusteni inspiroimana ja toisaalta voin itse muistella Emilin kanssa myöhemmin miten minä olen aloittanut asunto- ja kiinteistösijoittamisen. Olen hankkinut ensimmäisen asunnon sijoitusmielessä silloisen kumppanini kanssa vuonna 2010. Se oli vanha kerrostaloasunto, jonka remontoimme ja muutimme siihen sen jälkeen asumaan. Myöhemmin kun löysimme seuraavan kohteen, tämä ensimmäinen asunto vuokrattiin eli laitettiin tuottamaan. Tuon ensimmäisen kohteen lisäksi olen ollut omistajana viimeisen 7 vuoden aikana useammassa kiinteistössä ja asunnossa. Tällä hetkellä meillä on Tiinan kanssa muutama sijoitusasunto ja yksi sijoituskiinteistö. Tulen kertomaan omista kohteistani esimerkkeinä seuraavissa asuntosijoittamista käsittelevissä postauksissani.
Asunto on hyvin suunniteltuna helpohko, järkevä ja yleensä pitkäaikainen sijoituskohde. Asuntosijoittamisen ajatuksena on useimmiten, että sijoittaja ostaa asunnon ja vuokraa sen. Vuokratulot riittävät parhaimmillaan kattamaan lainalla ostetun asunnon lainan lyhennykset ja muut kulut kokonaan, jolloin vuokralainen käytännössä maksaa lainaa sijoittajan puolesta. Myös asunnon mahdollinen arvonnousu voi antaa merkittävän lisätuoton. Toinen harvinaisempi asuntosijoittamisen muoto on remontilla ja perusparannuksilla nopean arvonnousun tavoittelu. Eli lyhyesti ajatuksena on hankkia halvalla asunto, joka kaipaa kunnostusta. Kunnostaa se kustannustehokkaasti vastaamaan sen hetkistä vaatimustasoa ja myydä se kalliimmalla eteenpäin. Tällöin voidaan nopeammin saavuttaa parempi tuotto asunnolla tai kiinteistöllä kuin yleisemmällä vuokraus menetelmällä. Toki tähän malliin liittyy suuremmat riskit ja asiantuntemusta tarvitaan enemmän niin vallitsevasta markkinatilanteesta kuin myös kunnostukseen liittyvistä kustannuksista.
Mikä tahansa asunto tai kiinteistö ei sovi sijoitukseksi ja ostopäätöksen on perustuttava enemmän faktoihin kuin tunteisiin. Aina ennen asunto- ja kiinteistösijoittamisen aloittamista kannattaa tutustua hyvin alueen asunto- ja kiinteistömarkkinoihin sekä myyntihinta että vuokrahinta vinkkelistä. Hintoihin vaikuttavat monet asiat ja ennen ensimmäisen kohteen hankintaa onkin hyvä jutella vaikka paikallisen kiinteistövälittäjän kanssa joka tuntee alueen kysyntä ja tarjonta tilanteen hyvin. Parhaimmat sijoituskohteet myydään heti kun ne tulevat myyntiin, joten asuntomarkkinoita kannattaa seurata päivittäin. Pankista etukäteen pyydetty lainalupaus mahdollistaa nopean päätöksen, kun sopiva asunto on löytynyt.

Muutamia juttuja miksi asuntosijoittaminen kannattaa:

  • Asuntoa vuokraamalla saat sijoituksellesi tasaisen tulon. Parhaassa tapauksessa sama vuokralainen asuu asunnossasi kymmeniä vuosia ja vuokra nakuttaa tasaisesti tilillä. Vuokrasopimukset kannattaa tehdä aina niin, että vuokralainen sitoutuu asumaan asunnossa vähintään vuoden.
  • Asuntosijoittamisessa hyvältä sijainnilta hyvästä talosta ostetun asunnon kelvollisena vuokratuottona voidaan pitää 5-6 prosentin tuottoa. Joskus voi löytyä helmiä, joissa vuosittainen vuokratuotto on jopa 8-10 prosenttia.
  • Asuntosijoittaminen on melko pieniriskinen sijoitusmuoto ja sen vuoksi siihen on helpompi saada lisää voimaa pankkilainalla. Eli saat helposti 50-70 % sijoituskohteen arvosta lainaa, jolloin pystyt helposti lisäämään omanpääoman tuottoa. Tätä kutsutaan velkavivuksi. Esimerkiksi 50-70% velkavivulla voi omalle sijoitetulle rahalle saatavan tuoton nostaa helposti yli 10 prosenttiin, mahdollisesti jopa aina 20 prosenttiin asti. Kaikessa sijoittamisessa kuin myös asuntosijoittamisessa on omat riskinsä, ainakin suurella velkavivulla sijoitettaessa. Täytyy vain tietää, mitä tekee, niin välttää pahimmat virheet.
  • Asuntosijoittamisessa tuoton voi tehdä kahdella tavalla, joko vuokratulona tai arvonnousuna. Nämä kaksi tuottokomponenttia useimmiten yhdistyvät eli samalla, kun saat kassavirtaa vuokratulojen muodossa, nousee myös asunnon arvo.
  • Asuntosijoittamisesta löytyy paljon tietoa ja hyviä apuvälineitä (laskureita yms.) netistä.

Palataan tarkempiin sijoituskohde esimerkkeihin myöhemmin ensi vuoden puolella. Tämä taitaa jäädä blogin viimeiseksi postaukseksi vuonna 2017. Tarina jatkuu heti ensi vuoden puolella kun kerron hiukan miten meidän joulu ja loppu vuosi on mennyt Emilin kanssa. Vuoden 2017 viimeisiin kahteen viikkoon on liittynyt paljon erilaista tekemistä, yhdessä oloa, kehittymistä, iloa ja onnea sekä hiukan myös surua aiheuttaneita haasteita. Kaikesta tästä lisää ensi viikolla. Mukavaa ja turvallista vuoden vaihdetta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s