Emilin ensimmäinen joulu ja vuoden vaihde!

Toivottavasti teidän joulu ja vuoden vaihde on mennyt mukavissa merkeissä. Minusta tuntuu, että meillä joulun alusviikko oli niin vilkas, ettei näin jälkikäteen muista mitään viikon tapahtumia. Tiina teki pääosin aika pitkiä työpäiviä. Me olimme Emilin kanssa hiukan flunssaisia, mutta silti yritimme saada joulu valmisteluita tehtyä. Menestys valmisteluissa oli aika huono kunnes viimeisinä päivinä oli vain pakko saada hommat tehtyä. Ja loppujen lopuksi saatiinhan se joulu meillekin. Joulun valmisteluita helpotti se, että Emilin isosisko oli tullut Maltalta käymään kotona jouluksi. Hän on jo sen ikäinen, että pystyy hyvin hoitamaan pikkuveljeä vaikka pidemmänkin aikaa yksin. Isosiskon hoitoapu antoi minulle aikaa tehdä joulu valmisteluita ja käydä ostoksilla itsekseni kun Tiina oli töissä. Isosisko joutui Emiliä hoitaessaan kohtaamaan myös pitkään väistellyn kakkavaipan vaihdon kun hänen ollessaan pikkuveljen kanssa kahden sattui pojalla tulemaan hätä. Emil oli flunssainen ennen joulua ja se vähensi meidän vanhempien aktiivista nukkumisaikaa yöllä. Mutta olihan tulossa joulu ja Tiinalla alkamassa myös loma, vähä uniset yöt sivutettiin parempia odotellessa.
Joulun alusaikaa varjosti isäni voinnin äkillinen heikentyminen. Isälläni on ollut Parkinsonin tauti noin 25 vuota, vaikka hän on vasta 64 vuotias. Hän on nyt muutaman vuoden asunut palveluasunnossa, jotta elämä olisi helpompaa. Elämänlaatua parantaa paljon kun tietää avun olevan koko ajan napin painalluksen päässä. Noin viikko ennen joulua isäni joutui sairaalaan koska sekä psyykkinen että sen myötä fyysinen kunto oli heikentynyt paljon. Psyykkisellä puolella hän kärsii Parkinsonin taudin ja lääkkeiden aiheuttamasta harhaisuudesta ja fyysisellä puolella hänen jalat eivät kantaneet ja puhe oli vaikeaa. Normaalisti hän siis liikkuu pääsääntöisesti yksin ilman apuvälineitä ja puhe on normaalia. Onneksi ennen joulua saimme hyviä uutisia, että isäni oli taas päässyt kotiin ja vointi oli parempi. Tutkimuksissa ei löytynyt varsinaista syytä hetkelliselle kunnon romahtamiselle. Kotiin päästyään hän soittikin heti minulle ja oli vaikea kuntosalilla ollessa pidätellä itkua kun olin niin onnellinen kuullessani hänen olevan taas paremmassa kunnossa. On se vaan aina raskasta kuulla kun läheinen sairastuu tai menee äkillisesti huonoon kuntoon. Vaikka meillä on isäni sairauden vuoksi ollut vaikeitakin aikoja ja olen saanut osakseni paljon syytöksiä isältäni liittyen sairauden tuomiin psyykkisiin oireisiin ja niiden hoitoihin. Niin isä on aina isä, minun rakas isä. Ei kai ketään voi tuomita sairauden vuoksi jolle hän ei voi itse mitään, pitää yrittää ymmärtää vaikka se välillä on raskasta. Toivottavasti myös Emilille muodostuu vahva tunneside, vanhempiin, sisaruksiin, isovanhempiin ja muhin läheisiin, jota ei pienet vastoinkäymiset vaurioita. Täytyy tässä myös hiukan kehua isääni, harva noin pitkään Parkinsonin tautia sairastanut on ylipäätään hengissä enää, puhumattakaan, että liikkuu ja lenkkeilee vielä pääsääntöisesti ilman apuvälineitä. Isäni suurin apu sairauden kanssa on ollut iloinen asenne ja loputon periksi antamattomuus. Sekä tietysti äitini joka on uhrannut paljon omasta elämästään isäni sairauden vuoksi. Vielä tänäkin päivänä vaikka kunto saattaa romahtaa hetkessä erittäin huonoksi, isäni kertoo lähtevänsä alpeille vielä laskettelemaan kunhan saa hiukan treenattua kuntoaan paremmaksi. Monella meillä olisi oppimista tällaisesta asenteesta.
Joulun aika oli rauhallista yhdessä oloa. Olimme Tiinan, Emilin ja Emilin sisarusten kanssa joulun kotona. Lisäksi jouluaattona meillä oli joulun vietossa Tiinan veli ja lasten ystäviä. Emil nautti todella paljon saadessaan niin paljon huomiota kuin ikinä toivoa saattoi sisaruksiltaan ja muilta vierailta. Välillä tuntui, ettei poika malttanut lähteä unille tai syömään kun oli leikit kesken. Minusta tuntui mukavalta kun sekä nuoriso että me Tiinan kanssa nautittiin yhdessä olosta. Aatonaattona meillä oli perinteisten kinkun maisteluiden sijaan uusi kansainvälinen perinne englantilainen teehetki, joka toi mukavaa piristystä jouluperinteisiin. Samoin kuin aattona söimme lounaaksi riisipuuron sijasta misokeittoa Emilin veljen toivomuksesta. Sauna lämmitettiin sekä aatonaattoiltana että aattoaamuna. Lapset jopa innostuivat menemään ulkoporealtaaseen kauniina jouluaattoaamuna. Emil joutuu vielä hetken odottamaan ennen kuin pääsee sisarusten kanssa porealtaaseen kylpemään. Aattoilta olikin sitten hyvän seuran, hyvän ruuan, hyvien viinien ja lahjojen antamisen juhlaa. Emilin nuorin isoveli ja Emil olivat lahjakuninkaita tänä vuonna, ehkä jopa odotetusti. Vanhemmat lapset ja aikuiset tyytyvät hiukan vähempään lahja määrään. Emiliä kuitenkin eniten kiinnosti lahjapaperit ja muut pakkaukset. Hän yksin oikeutetusti pääsikin kaikkien kanssa avaamaan lahjakääreitä. Lopuksi aattoiltana oli aika perinteisten lautapelien. Tällä kertaa pelien pelaamisesta piti enemmän huolen nuoriso. Me vanhemmat viihdytimme Emiliä ja seurustelimme vieraiden kanssa.
Joulupäivänä olikin aika vaihtaa maisemia. Emilin sisarukset lähtivät isovanhempiensa  luokse Kajaaniin. Me taas suuntasimme Tiinan ja Emilin kanssa renkaat kohti Porvoota, Emilin mummolaan. Matka Porvooseen meni mukavasti. Aikaa meni yhdeksän tuntia kaikkineen pysähdyksineen. Emil matkusti tyytyväisenä ja nukkui pitkiä päikkäreitä matkan aikana. Meillä oli mukavasti aikaa jutella Tiinan kanssa kaikenlaisista asioista. Tuntuu, että normaali arjessa ehtii liian vähän juttelemaan kun päivät ovat hektisiä ja illat menevät vauhdilla arkirutiineissa. Olimme Porvoossa kolme päivää ja nautimme Emilin mummin eli minun äidin vieraanvaraisuudesta. Emil vietti paljon aikaa mumminsa kanssa. Näytti siltä, että molemmat sekä mummi että poika nauttivat tuosta yhteisestä ajasta erittäin paljon. On kyllä mahtavaa, että Emilillä on kaksi mummia, jotka molemmat nauttivat paljon Emilin kanssa yhteisestä ajasta. Tapaninpäivänä söimme suvun kanssa perinteistä tapaninpäivän illallista, vietimme aikaa isäni, veljeni ja hänen puolison kanssa sekä tapasimme lähisukua ja ystäviä. Emilillä oli myös toinen joulu Porvoossa lahjojen suhteen kun osa paketeista odotti Porvoossa. Lisäksi kävimme 27. päivä Helsingissä ostoksilla. Mummi ja iso mummi ostivat Emilille lelukaupasta Emilinvalitsemanaktivointilelun ja taaperokärryn. Kaiken kaikkiaan meillä oli oikein mukava ja piristävä Porvoon reissu! Pian lähdetään uudestaan Porvooseen.
Paluumatkalla pysähdyimme Jyväskylässä. Meillä oli siellä sovittu tapaaminen pankissa. Olimme ennen joulua sopineet vaihtavamme pankkia Keski-Suomen Osuuspankkiin. Syitä vaihdokseen on monia, suurimpina niistä pankin myönteinen suhtautuminen asuntosijoittamiseen ja parhaat lainaehdot sijoituskohteiden velkavipuihin. Erittäin ystävällinen Helena niminen pankin työntekijä otti meidät vastaan sovitusti vaikka menossa oli rahoitusalanlakko ja muut työntekijät olivat lakossa. Hän sanoi, että olisi hävettänyt perua lakon vuoksi tapaaminen meidän kanssa kun olimme pitkän matkan päästä tulossa ja varta vasten järjestäneet aikataulut siten, että pääsemme kotimatkalla tapaamiseen. Minä pidän tuollaisesta asiakaspalveluasenteesta. Kiitos Helena ja Keski-Suomen OP hyvin alkaneesta yhteistyöstä!
Vuosi vaihtui rauhallisesti. Uudenvuoden aattoiltana olimme aluksi muiden lähdettyä omiin menoihinsa Emilin kanssa kotona kahdestaan, kunnes Tiina tuli myöhemmin illalla töistä. Muut lapset olivat ystäviensä luona juhlimassa. Söimme Tiinan ja Emilin kanssa nakkeja ja perunasalaattia sekä vähän muita herkkuja. Katsoimme naapureiden ampumia raketteja ja kävimme ajoissa nukkumaan vuoden vaihduttua. Heräsimme aamulla virkeinä uuteen vuoteen. Kaiken tämän touhun lisäksi joulun ja vuodenvaihteen aikaan minä kävin muutaman päivän tekemässä hiihdonopettajan hommia Iso-Syötteellä ja Tiina teki muutaman päivän töitä Oulussa. Aiemmin taisin kirjoittaa, että joulun aika oli rauhallista yhdessä olon aikaa, mutta näin jälkikäteen mietittynä meillä on ollut melkoinen minuutti aikataulu kokoajan päällä. Onneksi se ei tuntunut siltä kun tekeminen oli mukavaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s