Liikemiehen vuosi koti-isänä!


Joulukuu
on jo pitkällä. Oulussa on lunta jonkin verran ja pakkasjakso on alkamassa. Tällä hetkellä pötköttelen vuoteellamme ja tunnen selässä pientä kipua ja painetta. Kipu ja paine ovat peräisin selän luudutusleikkauksesta, joka minulle tehtiin 7.11. Oulun Yliopistollisessa sairaalassa. Eli käytännössä minulla ruuvattiin ruuvein ja titaanilevyin kolme selkänikamaa yhteen ja niiden odotetaan luutuvan toisiinsa kiinni seuraavan kolmen kuukauden aikana. Tuon kolmen kuukauden ajan joudun rajoittamaan selän liikkeitä, enkä saa nostella juuri mitään ja sen vuoksi olen sairaslomalla. Se antaa minulle aikaa kirjoitella kuulumisia ja ajatuksia tänne blogiin pitkästä aikaa.

Liikemiehen vuosi koti-isänä on nyt takana. Ajatukset reilu vuoden takaisesta hetkestä kun jäin pois päivätyöstä ja ryhdyin täysipäiväiseksi koti-isäksi, ovat melko lailla unohtuneet. Sen muistan, että olin erittäin innoissani ja onnellinen mahdollisuudesta jäädä koti-isäksi. Koin myös erittäin tärkeäksi tilaisuuden oppia tuntemaan poikani Emilin sekä luoda hänen kanssaan loppuelämän kestävä läheinen isä-poika-suhde. Ilokseni voin todeta, että vuoden aikana olemme tehneet ja touhunneet niin paljon yhdessä, että olen oppinut tuntemaan poikani luonteen ja temperamentin erinomaisesti. Meidän välille on kehittynyt myös erittäin tiivis suhde, joka kuuluu kotonaishii ishii” ”Emil Emil” huutoina. Emilin temperamenttia kuvastavia piirteitä ovat uteliaisuus, rohkeus, hyväntuulisuus, joustavuus, nopea sopeutumiskyky ja sosiaalisuus. Pienen alku ujostelun jälkeen hän hakeutuu nopeasti uusienkin ihmisten seuraan ja tutkii uusia paikkoja. Kaiken edellä mainitun lisäksi hän on vahva tahtoinen ja ilmaisee voimakkaasti tunteitaan. Kaikkine ominaisuuksineen Emil on mahtava tyyppi ja näen hänessä paljon itseäni. Olen äärettömän rakastunut tuohon pikku jätkään, enkä voisi olla onnellisempi!

Käytännön tekemisen tasolla vuosi on ollut aika lailla sitä, mitä odotinkin sen olevan. Päivät ovat muodostuneet erilaisista vakio askareista, jotka ovat vaihdelleet Emilin kehityksen mukaan. Ne ovat rytmittyneet Emilin ruokailujen ja päiväunien sekä muun normaalin perhe arjen ympärille. Olen aina vastustanut rutiineja, mutta eittämättä niitä on meillekin Emilin kanssa muodostunut vuoden mittaan. Emme ole kuitenkaan ryhtyneet rutiinien orjiksi vaan olemme rikkoneet niitä aina kun on ollut tarve. Joka päivä olemme olosuhteet huomioiden maksimoineet yhteisestä ajasta nauttimisen, se on ollut päätehtävämme. Hiukan ollaan sorruttu myöslatte pappa-tyyliseen kaupungilla notkumiseen trendikäs pahvimuki kädessä, vaikkei se vuosi sitten omalta jutulta tuntunutkaan. Koti-isä ja poika arkea on rikkonut sopivasti yhteiset tekemiset ja matkustelu perheen kanssa sekä osallistuminen liiketoimintojen kehittämiseen mahdollisuuksien mukaan iltaisin ja viikonloppuisin.

Kaiken edellä mainitun lisäksi huomaan koti-isyyden muokanneen myös omaa ajatusmaailmaani. Kaikkea sitä muutosta on vaikea avata tähän tekstin muodossa, mutta yritetään. Suurimpana ja näkyvimpänä muutoksena koen asioiden priorisoinnin. Perheestä huolehtiminen, lapsista huolehtiminen ja perheen yhteisen hyvinvoinnin varmistaminen ovat nykyään listan kärjessä. Se tarkoittaa erilaisia asioita niin käytännön elämässä kuin myös omissa ajatuksissa. Arjessa se näkyy esimerkiksi kalenterien suunnittelulla yhdessä Tiinan kanssa, arjen rutiinien suunnitelmallisempana toteutuksena ja miksi ei tehokkaampana työskentelynä, jotta vapaa-aikaa jää enemmän työn tuloksista tinkimättä. Ajatusmaailmassa suurimmat muutokset ovat tulleet lisääntyneenä vastuuntuntona ja oman huomaavaisuuden sekä avuliaisuuden suuntautumisena.

Huomaavaisuuden ja huolehtimisen suuntaaminen on ehkä juttu, jossa minulla olisi eniten tsempattavaa. Olen aina ollut ihminen, joka on sisimmissään kantanut paljon huolta läheisistä. Yleensä se tarkoittaa pieniä huomaamattomia ja vastikkeettomia tekoja toisten elämän helpottamiseksi. Minulle nuo pienet teot muiden hyväksi tarjoavat hyvän olon ja hyväksytyksi tulemisen tunneta. Auttamisen ja huolehtimisen tarpeen syntyperä juontanee juurensa lapsuudestani ja nuoruudestani, kun perheellämme oli vastoinkäymisiä sairauksien muodossa, enkä halunnut olla lisätaakaksi vaan päin vastoin. Läpi aikuisiän olen todenteolla joutunut opettelemaan sanomaan myöseitoisten auttamiselle, koska olen liian usein sen vuoksi tinkinyt omista tarpeistani ja tavoitteistani. Ennen kaikkea Emilin syntymän ja koti-isyyden tuoman lisääntyneen vastuun myötä, olen liian usein varastanut aikaa itseltäni ja yhtäkkiä huomannut asian kääntyneen itseään vastaan. Teen pieniä hyviä tekoja muiden hyväksi, mutta oma mielentilani on väsymyksen myötä kiukkuinen ja ärtynyt, joka taas luo huonoa tunnelmaa ympärilläni. Lisäksi huomaan ärtyessäni odottavan myös muilta samanmoista pyyteetöntä apua ja jos en koe muiden tekevän samoin, ärtyneisyys sen kun lisääntyy. Lopputuloksena on väsyttävä määrä työtä mielihyvän lisäämiseksi itselle ja läheisille, mutta silti huono fiilis lähipiirissä oman ärtyneisyyteni johdosta. Ehkä opin joku päivä elämään tasapainossa tämän asian kanssa. Myönnettäköön, että viime päiviin asti olen kuitenkin sortunut varastamaan aikaa toisille itseltäni ja se rankaisee joka kerta. Pidän asian tiedostamista askeleena kohti parempaa.

Mutta siis kaiken kaikkiaan vuosi on ollut monin tavoin vertaansa vaille. Rakkautta, läheisyyttä, välittämistä, kehittymistä, syvällisiä ajatuksia ja uusia kokemuksia enemmän kuin koskaan omalla aikuisiällä. Ja nyt sairasloman myötä koti-isä vuosi sai pienen aikalisän kun joudun olemaan töistä pois ainakin helmikuun alkuun saakka. Tosin Emilin hoitaminen ei nyt onnistu selän vuoksi, vaan häntä hoitaa päivät Tiinan sisko elithätii”. Hyvää joulun odotusta kaikille!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s